oleosaccharum


oleosaccharum
A class of preparations made by the trituration of a volatile oil (such as anise, fennel, or lemon) with sugar; used as a diluent or corrigent of powerful or bad-tasting drugs in powder form. SYN: oil sugar. [oleo- + G. saccharon, sugar]

* * *

oleo·sac·cha·rum (o″le-o-sakґə-rəm) [oleo- + Gr. sakcharon sugar] a triturate of sugar with a volatile oil; used as a flavoring agent in pharmaceutical preparations.

Medical dictionary. 2011.

Look at other dictionaries:

  • Oleosacchărum — Oleosacchărum, so v.w. Elaeosacharum …   Pierer's Universal-Lexikon

  • oleosaccharum — ole·o·sac·cha·rum …   English syllables

  • oleosaccharum — …   Useful english dictionary

  • sugar — One of the sugars, q.v., pharmaceutical forms are compressible s. and confectioner s s.. SEE ALSO: sugars. [G. sakcharon; L. saccharum] amino sugars sugars in which a hydroxyl group has been replaced with an amino group; e.g., d glucosamine.… …   Medical dictionary

  • eleosaccharum — el·eo·sac·cha·rum (el″e o sakґə rəm) oleosaccharum …   Medical dictionary

  • РЕЦЕПТ — (от лат. receptum взятое, от глагола recipere брать обратно, взять), письменное предписание врача (praescriptio medica), до | кумент, по к рому а) врач выписывает лекар I ство из аптеки для б ного, указывая аптеке спо 1 соб приготовления… …   Большая медицинская энциклопедия